Na temat kulturystycznej diety nadal krąży wiele mitów. Obserwując komentarze na YouTube, Facebooku czy Instagramie można dojść do wniosku, iż w Polsce, kraju liczącym mniej niż 40 mln mieszkańców, mieszka więcej ekspertów od dietetyki, sportów siłowych, farmakologii i ochrony zdrowia, niż w USA (ponad 327 mln w 2018 r.)! Najlepsze źródła protein [...]
Droga do poprawy sylwetki jest trudna. Przeciw redukcji buntuje się fizjologia (dziedziczone mechanizmy ewolucyjny), psychologia („przecież to jedno ciasteczko mnie nie zabije”) oraz stają na przeszkodzie zakorzenione nawyki (np. słodzenie kawy, herbaty, picie soków owocowych, popijanie drinków). Łatwość publikowania sprawia, iż w Internecie są [...]
W pierwszej części opracowania zmierzyłem się z zagadnieniem picia wody z cytryną, stosowania białka serwatkowego w czasie redukcji oraz kwestii stosowania mleka i produktów powodujących silny wyrzut insuliny. W kolejnej części tekstu omówię garść bezsensownych lub ryzykownych dla zdrowia sposobów zwalczania tkanki tłuszczowej. Nadmiernie ciepłe [...]
W toku redukcji czy budowania masy możesz popełnić rozmaite błędy w planie dietetycznym. Niektóre są błahe, inne dość poważne, a rzadko zdarza się spotkać naprawdę istotne problemy. Oto kilka z najczęściej spotykanych kwestii, mogących rzutować na kolejne miesiące czy nawet lata treningu. Modne kontra sprawdzone diety „Stosuję dietę ketogeniczną, [...]
[...] na folię, potem bez problemu odkleimy je. Oblane kostki wstawiamy do lodówki. Po godzinie delektujemy się legalnym ptasim mleczkiem. Wartości odżywcze: Całość - 1560 kcal Białko 115g Ttłuszcz 91g Węglowodany 63g Kostka - 65 kcal Białko 4,8g Tłuszcz 3,8g Węglowodany 2,6g Jeśli nie dodamy mleka w proszku Kostka - 58 kcal Białko 4,5g [...]
Redukcja tkanki tłuszczowej długofalowo przynosi liczne korzyści zdrowotne, jednak krótkoterminowo wiąże się ze znacznym ryzykiem. Dlaczego tak się dzieje? Cóż, jest wiele przyczyn i mechanizmów, które należy wyjaśnić. Gwoli wyjaśnienia dodam, że cytowane badanie jest bardzo ciekawe – pokazuje, że kofeina może chronić osoby otyłe przed negatywnymi [...]
[...] sera cheddar, podczas gdy posiłek kontrolny składał się z białego chleba i produktu z sera przetworzonego. Oba rodzaje posiłków zostały zbilansowane tak, aby dostarczały 600 kcal lub 800 kcal. Wysoko przetworzony posiłek (biały chleb, zwykły ser o dużym stopniu przetworzenia) wymagał zużycia 306,9 kJ energii (73,3 kcal), nisko przetworzony [...]
[...] cennych właściwości. Zawierają sporo witamin oraz minerałów i mogą być bardzo uniwersalnym składnikiem w polskiej kuchni. Wartości odżywcze 100 g ziemniaków dostarczy 76 kcal, w tym: 2 g białka 0,1 g tłuszczu 17 g węglowodanów 2,2 g błonnika Witaminy: 2 IU witaminy A 0,01 mg witaminy E 1,9 µg witaminy K 19,7 mg witaminy C 0,08 mg witaminy B1 [...]
[...] to, że proteiny same w sobie są kiepskim źródłem energetycznym, a ich wykorzystanie w diecie ma charakter bardziej funkcjonalny. Pomimo że 1 g białka, dostarcza około 4 kcal (tak samo, jak 1 g węglowodanów), to proces trawienia jest o wiele bardziej energochłonny i potrzeba około 24 kcal, aby wykorzystać dostarczony 1 g białka. Jak więc [...]
[...] i stężeń GLP-1 we krwi. U wszystkich pacjentów przeprowadzono badanie BIA w celu oceny składu ciała. Program modyfikacji stylu życia obejmował dietę hipokaloryczną (1520 kcal dziennie; rozkład energetyczny makroskładników: 23% białek, 52% węglowodanów, 25% tłuszczów). Program ćwiczeń, aeroby co najmniej 3 razy w tygodniu (każdorazowo po 60 [...]
[...] pozwolono swobodnie poruszać się w laboratorium. Podczas badania nie była dozwolona forsowna aktywność. Spożycie pokarmu było kontrolowane, a osoby spożywały średnio 2000 kcal / dzień. Najważniejszym wnioskiem z cytowanego badania jest ten, iż ograniczenie snu powoduje wyraźne zaburzenia glikemii. Po ograniczeniu snu stężenie glukozy po [...]
Dzięki „szamanom XXI wieku” i różnorakim „uzdrowicielom” największe zagrożenia dla zdrowia są bagatelizowane, a wyolbrzymia się kwestie mające marginalne znaczenie (np. niedobór witaminy B12, który jest spotykany i tylko w specyficznych grupach: weganie, intensywnie trenujący sportowcy, osoby w podeszłym wieku). Podsumowanie Brak aktywności jest [...]
Wszystkie osoby mające za sobą dłuższy staż treningowy, w pewnym momencie dochodzą do punktu, w którym stwierdzają: “Gdybym wcześniej to wiedział, moje efekty treningowe byłyby znacznie lepsze”. W dobie Internetu łatwiej jest nam uzyskać informacje dla początkujących dotyczące treningu, wysłuchać nagrań na YouTube dotyczących diety czy [...]
Niektórzy mówią, iż wiek to tylko liczba. W sporcie to nie do końca prawda, dlatego szczytowe osiągi w podnoszeniu ciężarów czy sprincie odnotowuje się tylko u dość młodych ludzi. Po części jest to związane z tłem hormonalnym (testosteron, estrogeny, IGF-1, kortyzol, adrenalina, noradrenalina). Podsumowując, dlatego nie uważam, by sięganie po SAA [...]
[...] jest dieta ketogeniczna, jednak nie polecam takich eksperymentów, jeśli ktoś nie ma wieloletniego doświadczenia i ogromnej wiedzy. Cel: redukcja, ilość białka: 1,8-2,5 g na kg masy ciała. Węglowodany i tłuszcze: zredukowana ilość energii w diecie (np. 300-400 kcal mniej niż dotychczas; 400 kcal to 100 g węglowodanów lub ~44,4 g tłuszczu).
Schładzanie ciała jest jedną z kontrowersyjnych praktyk stosowanych w regeneracji mięśni, co do której istnieją liczne, sprzeczne doniesienia. Warto przyjrzeć się różnym badaniom i wyciągnąć wnioski co do efektywności podobnych zabiegów. Podobną metodę stosował elitarny strongman i trójboista Norweg Svend Karlsen (mistrz świata 2001 WSM), który [...]
Białko w organizmie człowieka pełni szereg ważnych funkcji. Pod kątem procentowym proteiny (inaczej białka) stanowią około 20% masy naszego ciała. Ich odpowiednia zawartość w diecie będzie wpływała na rozwój organizmu, jego wzrost, wytrzymałość pod kątem funkcji i zdrowie. Czy odżywka białkowa to naturalne białko, czy sztuczny produkt? Wszystkie [...]
[...] z 2 rodzajów diety o obniżonej podaży energii przez 12 tygodni. Obliczono to na podstawie spoczynkowego wydatku energetycznego pomnożonego przez 1.5 – 2092 kJ (500 kcal dziennie). Diety zawierały takie same makroskładniki: 50-55% węglowodanów, 20-25% protein i mniej, niż 30% z tłuszczów. Dzienna podaż błonnika wynosiła od 30 do 40 g. [...]
CT Fletcher jest idealnym przykładem osoby, która nigdy nie zmienia poglądów. Miał przeszczep serca, nadal twierdzi, iż przetrenowanie jest mitem. Serce jest jednym z mięśni, jego niewłaściwa „eksploatacja” może znacznie skrócić czas życia. To tak, jakby twierdzić, iż nieważne, czy jeździsz godzinę tygodniowo czy 10 h dziennie czy po wertepach czy [...]
[...] którą trzeba zredukować. Osobiście nie widzę na początku powodów do tego, aby ucinać kaloryczność na samym początku wprowadzenia diety. Proponuję rozpocząć od 2220 kcal, prowadząc obserwacje organizmu, jak reaguje na taką kaloryczność. Jeżeli masa ciała zaczyna drastycznie spadać, należy zwiększyć kaloryczność, żeby nie doszło do [...]